NOVO – UZBEKISTAN ; 03.04. – 12.04.2025. / 10 dana //Država u srednjoj Aziji - objavljeno: 30.09.2024 | kategorija: Daleka putovanja

BISERI UZBEKISTANA

Država u srednjoj Aziji

Tashkent – Urgench – Khiva – Bukhara – Gijduvan – Samarkand

03.04. – 12.04.2025. / 10 dana

 CIJENA ARANŽMANA:  3.699,00 KM

 

 Cijena aranžmana uključuje

  • Povratnu avio kartu Turkish Airlines; aerodromske takse i prtljag 30kg + 8kg po osobi
  • Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
  • Smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama – 2 noći u Tashkentu, 1 noć u Khivi, 2 noć u Bukhari, 3 noći u Samarkandu, na bazi noćenja sa doručkom
  • Večere u restoranima prema programu putovanja
  • Rana prijava prvi dan i kasna odjava zadnji dan putovanja
  • Transferi tokom cijele ture autobusima visoke turističke klase
  • Avio karta za unutarnji let Tashkent – Urgench
  • Karte za brzi voz ekonomska klasa na relaciji Samarkand – Tashkent
  • Svi razgledi prema programu putovanja
  • Ulaznice za sve objekte koji se posjećuju prema programu putovanja
  • Dvije boce vode od 0.5l po osobi dnevno
  • Folklorni i modni show sa večerom u Medresi Nadir Devon Begi u Bukhari
  • Ručak , “Master cooking class” u Gijduvanu ,
  • Večera u nacionalnoj kući “Master cooking class” Samarkandskog Plova ili Manti pod nadzorom chefa
  • Svečana oproštajna večera u Taškentu

Cijena aranžmana ne uključuje

  • Doplata za jednokrevetnu sobu 480,00 KM
  • Putno – zdravstveno osiguranje: za osobe do 60 godina–20,00 KM; za osobe od 60 do 70 godina–30,00 KM;za osobe od 70 do 80 godina – 45,00 KM
  • Osiguranje od otkaza putovanja (samo za putnike do 70 godina i osigurana suma je 3.699,00 KM) – 120,00 KM
  • Napojnice za vodiča i vozača 40,00 KM (plaća se u agenciji)
  • Troškovi za fotografisanje i kameru prilikom ulaska u historijske spomenike

VAŽNO: Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smještaj bez ikakvih doplata!

PROGRAM PUTOVANJA: 

DAN 1 / 03.04.2025.   SARAJEVO-ISTANBUL-TASHKENT

Okupljanje na aerodromu 2h prije leta, obavljanje check-ina i pasoške kontrole. Let TK 1024 za Istanbul u 14:25h. Nastavak leta za Tashkent u 22:10h letom TK 364

 DAN 2 / 04.04.2025.   TASHKENT

Slijetanje u Tashkent u 04:50h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške i carinske kontrole transfer do hotela.  Prijava u hotel. Vrijeme za odmor.Kasni doručak u hotelu. Nakon doručka, sastanak sa vodičem i polazak na cjelodnevni program izleta: posjetićemo moderni dio Tashkenta – Trg nezavisnosti, Trg Amir Temur, Muzej historije Timurida, Muzej umjetničkih aparata, Opera i balet Teatar Navoi, Taškentski metro.Slobodno vrijeme za ručak. Nakon ručka posjetićemo stari dio grada – Arhitektonski kompleks Hazrati Imam, uključujući grob imama Abu Bakra Muhammada-El-Kaffala Shashija koji je bio jedan od prvih imama Taškenta (IX vijek), Mui Mubarak medresa gdje se čuva najstariji Kur’an (XIX vijek), zatim posjeta čuvenoj tržnici Chorsu gdje ćemo imati slobodno vrijeme.  Povratak u hotel. Uveče odlazak u restoran na večeru. Nakon večere povratak u hotel. Noćenje. 

DAN 3 / 05.04.2025.   TASHKENT-URGENCH-KHIVA

Nakon doručka transfer do aerodroma na let za Urgench u trajanju 1h 40m. Po dolasku u Urgench transfer do hotela u Khivi. Nakon što se prijavimo u hotel, odlazimo u obilazak Khive. Prvo ćemo posjetiti najstariji dio grada: Arhitektonski kompleks Ichan Kala (XII-XIX vijek), tvrđava Kunya-Ark, uključujući dvorac   Khana unutar Ichan Kale (XVI-XVII vijek), kula “Kalta Minor” što znači “kratka kula” (XIX vijek), Medresa Muhammad Amin Khan (1845-1855), džamija Juma sa 212 stabala i minaretom visokim 32,5 metara (X vijek), Tash Khauli što znači “kameni dvorac” (XIX vijek). Ručak i slobodno vrijeme.Nastavljamo razgledanje u Khivi sa obilaskom  “Džamije Ak” – mala džamija smještena blizu vrata Palvan-Darvaza (1838-1842), Spomenik Pakhlavan Makhmud – najvažnije kulturno središte Ichan Kale (1810-1913), Minaret Islam Khodja (1910) – “glavnog vezira”, što znači “premijera” za vrijeme posljednjeg Khan Khorezma, zatim Karavansaraj Allakhuli-Khan… Uveče odlazak u restoran. Nakon večere povratak u hotel. Noćenje.

 DAN 4 / 06.04.2025.   KHIVA- BUKHARA

Rani doručak u hotelu. Transfer do Bukhare autobusom (480 km, 7-8 sati), slijedeći Veliki put svile, koji je prolazio kroz pustinju Kyzylkum na putu između Khive i Buhare.Karavani na Velikom Putu svile su stotinama godina koristili isti put, prenoseći porcelan i začine.Dolazak u Bukharu kasno poslijepodne, prijava u hotel. Večera u hotelu. Noćenje. 

DAN 5 / 07.04.2025.  BUKHARA

Nakon doručka započinjemo izlet i obilazak Bukhare. Transfer do starog grada. Cjelodnevni program izleta  u Bukhari obuhvata obilazak kompleks Labi havuz, Trgovinske domove (Toki-Zargaron, Toki-Telpakifurushon i Toki-Sarrofon), Tvrđava Ark,  kompleks Poi-Kalyon (džamija i minaret Kalyan, medresa Miri Arab), medrese Ulugbek i Abdulazizkhan, džamija Magoki Attori, mauzolej Samanida, mauzolej Chashmai Ayyub, džamija Bolo-Khovuz, Večera uz folklor i modnu reviju u medresi Nadir Devon Begi. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 6 / 08.04.2025.  BUKHARA-GIJDUVAN-SAMARKAND

Nakon doručka odjava iz hotela. Današnji razgled započinjemo posjetom Bakhouddin Naqshbandi i Chor-Bakr nekropole, zatim  Sitorai Mokhi-Khosa – ljetna rezidencija posljednjeg emira Bukhare, jedinstveno mjesto koje kombinuje orijentalnu i rusku arhitekturu. Nakon obilaska transfer do Gijduvana  (48 km, 1 sat*), gdje ćemo posjetiti Centar za keramiku i radionicu Gijduvan. Vlasnik centra je Alisher Narzullaev, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih majstora keramike modernog Uzbekistana.
Aktivnosti u centru uključuju:

-Turu po radionicama keramike, uključujući prikaz prateće tehnologije;

-Majstorske klase o keramičkom vezu;

-Posjeta muzeju keramike koji prikazuje radove pet generacija keramičara;

-Posjeta galeriji keramike;

-Majstorski čas kuhanja, gdje ćete imati priliku samostalno pripremiti tradicionalno uzbečko jelo i ispeći Gijduvan hljeb.

Uživajte u vlastitoj kulinarskoj vještini i napravite sami svoj ručak. U poslijepodnevnim satima, nastavak putovanja prema Samarkandu (233 km, 3,5 sata*). Po dolasku u Samarkand prijava u hotel. Večera i noćenje.

 

DAN 7 / 09.04.2025.  SAMARKAND

Nakon doručka obilazak grada, jednog od najstarijih gradova u središnjoj Aziji. Od svih mjesta, Samarkand, grad sa 2700 godina starom historijom, zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Evropski su pjesnici o njemu sanjarili i tako je postao simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz istok. Već je to bio kozmopolitski i zidinama utvrđeni grad kada je Aleksandar Veliki 329. godine p.n.e. ušao u njega i rekao: “Sve što sam čuo o Samarkandu je istina, osim da je još ljepši nego li sam zamišljao!”. 

Posjetu započinjemo obilaskom Gur Emir (grobnica Emira) – turbe Timura i TimuridisaReghistan trga – kompleksa veličanstvenih medresa, prvih po veličini u Centralnoj Aziji , a po grandioznosti i veličanstvu prvu u Islamskom svijetu, Bibi Khanyum džamije iz 15. vijeka – jedna od najvećih  džamija, Šetnja od trga Registan do Siab bazara – šarene dnevne tržnice pod plavim tendama koje pružaju zaklon od jakog uzbečkog ljetnog sunca. Slobodno vrijeme u bazaru za šoping.Transfer do Nacionalne kuće. Večera u Nacionalnoj kući. Majstorski čas kuhanja o pripremi samarkandskog plova ili mantija pod nadzorom chefa. Povratak u hotel. Noćenje.

 DAN 8 / 10.04.2025.  SAMARKAND

Doručak u hotelu. Nakon doručka nastavak razgledanja Samarkanda: posjeta kompleksa  Al Matrudiyu i grobnice HZ. Doniyora, kompleksa Shohi Zinda, zatim Opservatorij Ulugbek. Potom odlazak do sela Konigil gdje ćemo se upoznati sa tradicionalnim načinom pravljenja samarkandskog papira od dudovog drveta. Tvornica svilenih tepiha “Khujum”, gdje ćemo imati priliku vidjeti kako se radi ručno tkanje prostirki. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme za odmor u hotelu.

Fakultativno:

-Mogućnost organizacije degustacije samarkandskih vina u vinariji Khavarenko – 25$ po osobi.

-Posjeta Pozorištu historijskih kostima “EL MEROSI” – 30$ po osobi.

Uveče odlazak na večeru u restoran. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 9 / 11.04.2025.  SAMARKAND – TASHKENT

Doručak u hotelu. Slobodan dan u Samarkandu do transfera na željezničku stanicu. Oko 16:00h transfer do željezničke stanice i vožnja do Tashkenta. Dolazak u Taškent oko 17:00h. Transfer do hotela i slobodno vrijeme za odmor.Uveče transfer do gradskog trga, gdje ćemo zajedno prošetati do Pjevajućih fontana i uživati u živopisnim bojama i prekrasnoj simfoniji fontana. Odlazak u restoran na oproštajnu večeru. Nakon večere povratak u hotel. Odmor i noćenje do ranog transfera na aerodrom.

DAN 10 / 12.04.2025.   TASHKENT-ISTANBUL-SARAJEVO

Oko 03:00 h transfer iz hotela na aerodrom. Let TK 365 iz Tashkenta za Istanbul u 06:10h. Dolazak u Istanbul u 09:35h. Let TK 1023 iz Istanbula za Sarajevo u 12:45h. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 13:35h. KRAJ USLUGE.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni naziv: Republika Uzbekistan

Glavni grad: Taškent

Službeni jezik: Uzbečki

Stanovništvo: Uzbekistan je najmnogoljudnija od bivših sovjetskih republika Središnje Azije. Većinu      stanovništva čine Uzbeci, turkijski narod čija je religija tradicionalno sunitski Islam. Broj Tadžika, prve po veličini nacionalne manjine, je sporan, a iznosi od 5 do 30% stanovništva. U zemlji žive i Rusi (5,5%), te značajna korejska zajednica, rezultat Staljinovog prisilnog preseljenja u doba drugog svjetskog rata.

Valuta: SUM

Iako se najčešće praktikuje gotovinsko plaćanje, mogu se koristiti i sve vrste kreditnih kartica

Klima: Umjereno pustinjska sa veoma toplim ljetima i blagim zimama. Padavina ima jako malo.

Vremenska razlika:  +3 / +4 sata u odnosu na BiH

Napomene: 

  • Organizator  zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
  • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike.
  • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:
  • 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
  • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
  • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
  • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
  • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
  • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
  • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja
  • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija
  •  nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
  • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 21 dan prije početka putovanja.

PREDLAŽEMO UPLATU OSIGURANJA OD OTKAZA PUTOVANJA!!!